Hur bygger vi en långsiktig och hållbar spelutvecklingsmiljö på Gotland?

Alma Jönsson, projektledare för förstudien Spelkluster på Gotland, genomförde nyligen en inspirerande studieresa till norra Sverige för att utforska etablerade spelkluster och kreativa satsningar.

Resan inkluderade besök på Mid Sweden Games i Sundsvall och High Coast Game Lab i Nordingrå, två framstående aktörer inom regionens spelutveckling. Mid Sweden Games har etablerat sig som en viktig knutpunkt för spelutveckling i Sundsvall, där flera aktörer och företag samverkar för att främja tillväxt och innovation inom spelindustrin. Här har näringslivet, med företag som Voyd i spetsen, startat initiativ som investerarnätverk för att attrahera kapital till spelutvecklare i staden.

Lyckad satsning på ”spelby”

En av resans höjdpunkter var mötet med Michael Stenmark, eldsjälen och grundaren bakom High Coast Game Lab och spelbyn i Nordingrå. Stenmarks vision att skapa en ”spelby” där spelutvecklare kan bo och arbeta i en naturskön miljö har lockat både startups och etablerade spelbolag. Spelbyn är ett unikt exempel på hur spelutveckling kan frodas i en mindre ort med starkt fokus på gemenskap och kreativt utbyte.

Norrlands satsning på kulturella och kreativa näringar samt framgångarna inom spelindustrin inspirerar Gotland att vidareutveckla och bygga en långsiktig, hållbar spelutvecklingsmiljö. 

”Det är inspirerande att träffa aktörer, spelstudios, politiker och eldsjälar som tillsammans skapar unika miljöer för industrin. Alla platser har olika förutsättningar men har tillsammans byggt broar och sjösatt fantastiska kluster. Det som slår mig under dessa resor är öppenheten och viljan att hjälpa, stötta och ge tillbaka till ekosystemen som formats.”

Michael Stenmark, eldsjälen och grundaren bakom High Coast Game Lab.

Vill du veta mer? Ta kontakt!

ALMA JÖNSSON, Hållbarhets- och communityansvarig på Science Park Gotland

Alma Jönsson
Projektledare

alma.jonsson@scienceparkgotland.se

Tel: 076-870 71 96