Förstudie

Hur gör vi Gotland till en attraktiv spelutvecklingshub?

Förstudien för spelkluster på Gotland syftar till att på̊ lång sikt stärka spelindustrins innovation och tillväxt genom ökad samverkan och tillgång till resurser.

Målet är att göra Gotland till ett ledande centrum för spelutveckling genom att adressera utmaningar som finansiering, infrastruktur, innovationsmiljöer och talangattraktion. Målgruppen omfattar små och medelstora företag, spelutvecklare, utbildningssektorn, offentliga aktörer och investerare. Aktiviteter inkluderar marknadsundersökningar, kartläggningar och analyser, nätverksbyggande och pilotprojekt. Förväntade resultat är ökad förståelse för inverkan av kapitaltillgång, starkare industriella nätverk, innovationsmiljöer och positionering av Gotland som attraktiv spelutvecklingshub samt en konkret färdplan för att etablera ett spelkluster på Gotland som bidrar till regionens ekonomiska tillväxt och innovation.

OM PROJEKTET

PROJEKTÄGARE: Science Park Gotland
PROJEKTLEDARE: Alma Jönsson
TID: 1 apr–30 nov 2024

Projektmålet är att via en förstudie ta fram ett förslag på hur ett spelkluster kan etableras på Gotland. Med spelkluster avser vi en koncentration av företag, utbildnings- och forskningsorganisationer och offentligfinansierade aktörer samt andra intressenter som är inriktade på spelindustrin, vilket inkluderar utveckling av datorspel, mobilspel, spelteknologi och relaterade digitala underhållningsformer.

Genom att arbeta tillsammans inom ett spelkluster kan små-. och medelstora företag och organisationer (SMF) dra nytta av synergier, dela kunskap och resurser, och på så sätt stimulera lokal ekonomisk tillväxt, teknologisk innovation och skapande av högkvalificerade arbetstillfällen inom spelindustrin. Ett spelkluster kan också spela en viktig roll i att attrahera investeringar och främja regionens eller landets internationella profil som en ledande plats för spelutveckling.

Förstudien syftar till att kartlägga, analysera och prioritera åtgärder för att i ett längre perspektiv kunna jobba effektivt för att stärka förutsättningarna för spelbranschen på ön. Den är ett första viktigt steg i att på lång sikt stimulera SMF inom branschen för att öka dess tillväxt, lönsamhet och innovationsförmåga.

Projektet pågår mellan 1 april och 30 november 2024 och genomförs tillsammans med Uppsala universitet Campus Gotland och Region Gotland.

Aktuellt inom spelutveckling

Nytt pitchevent under Gotland Game Conference

Gotland Game Conference (GGC) är ett årligt evenemang som arrangeras av institutionen för speldesign vid [...]

Spelbranschen – hur funkar den och hur investerar man i spel- och e-sportbolag?

Spelindustrin har haft en enorm tillväxt globalt sett och Sverige har med sina många framgångsrika [...]

Unika förutsättningar på Gotland

Förstudien för spelkluster på gotland drivs utav Science Park Gotlands Innovationsarena med projektledare Alma Jönsson i spetsen. Hennes tidigare erfarenhet utav innovationssystemet i Sverige, sina år på Science Park Gotland och nätverk ger en bra grund för arbetet att sätta Gotland på kartan inom spelindustrin. Tillsammans med initiativtagarna Region Gotland och Uppsala Universitet Campus Gotland kommer vi efter avslutad förstudie kunna sätta en konkret färdplan med engagerade och väl insatta samverkansaktörer.

”Det känns oerhört spännande att få leda den här förstudien där vi kommer undersöka hur, vad och utav vem som det krävs för att etablera ett spelkluster på Gotland. Spelindustrin har en enorm potential och Gotland har unika förutsättningar som ger oss en möjlighet att ta en ledande nationell position och skapa en helt ny arbetsmarknad och intäktsbas och för Gotland.”

Alma Jönsson på Science Park Gotland leder förstudien.

KONTAKT

Vill du veta mer? Ta kontakt med oss!

ALMA JÖNSSON, Hållbarhets- och communityansvarig på Science Park Gotland

Alma Jönsson
Projektledare

alma.jonsson@scienceparkgotland.se

Tel: 076-870 71 96

Nora Olofsson, projektutvecklare Node Gotland

Nora Olofsson
Verksamhetsansvarig Innovationsarenan

nora.olofsson@scienceparkgotland.se

Tel: 073-745 33 43