Samverksansprojekt

Samarbete och erfarenhetsutbyte i fokus

Inom projektet  ”Samarbete för ökad kunskap om samexistens mellan jordbruk och solsambruk i Sverige” ligger fokus på  att främja samarbete och erfarenhetsutbyte kring produktion av solel på jordbruksmark.

För att lyckas med energiomställningen krävs att vi hanterar intressekonflikter som uppstår. En sådan är markanvändningen där jordbruk och solelsproduktion idag ibland står för motstående intressen. Lösningen kan ligga i agrivoltaik – en metod som istället kombinerar dessa två och skapar dubbel nytta för nyttjandet av marken.  

Genom att öka kunskapen och intresset om hur solcellsanläggningar kan integreras på jordbruksmark vill projektet förbättra möjligheterna att kombinera dessa två verksamheter. Det är ett nationellt projekt som fokuserar på specifika förutsättningar på olika platser i Sverige. Det har forskats mycket internationellt och även en del i Sverige, men det här projektet är unikt inriktat på att implementera och anpassa agrivoltaiska system till våra lokala behov.

OM PROJEKTET

PROJEKTÄGARE: Science Park Gotland
PROJEKTLEDARE: Felicia Enequist
TID: –15 jan 2027

Projektet syftar till att samla och sprida befintlig kunskap, målgruppsanpassa informationsmaterial och att aktivt arbeta för att kunskapen når ut till relevanta intressenter genom etablerade och nya kanaler. 

Sammanfattningsvis bidrar projektet till hållbar utveckling inom ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter genom att det stödjer diversifierade inkomstkällor för lantbrukare, minskar miljöpåverkan genom förnybar energiproduktion och stärker landsbygdens attraktivitet och livskvalitet. 

Målet med projektet är dels att öka kunskapen om hur solcellsanläggningar kan integreras med jordbruksproduktion för att främja både förnybar energiproduktion och jordbruksproduktivitet. Vidare syftar projektet till att utveckla och sprida tekniska lösningar och metoder som underlättar implementeringen av agrivoltaiska system, samt att förbättra intresse och kunskap hos lantbrukare och andra nyckelaktörer om fördelarna och möjligheterna med agrivoltaik. 

De huvudsakliga aktörerna i detta samarbete är Science Park Gotland, Mälardalens universitet, Svensk Solenergi, och AgTech 2030, samt flera andra lokala och nationella organisationer.

Projektet kommer att genomföras på Gotland och på fastlandet och har planerats att slutföras den 15 januari 2027.

Aktuellt inom hållbar energiproduktion

Unikt samverkansprojekt banar väg för agrivoltaik i Sverige 

För att lyckas med energiomställningen krävs att vi hanterar intressekonflikter som uppstår. En sådan är [...]

Ett projekt som utmanar invanda tankesätt

I den pågående genomförbarhetsstudien som undersöker möjligheterna för energiproducerande tak i kulturhistoriska miljöer vill man [...]

KONTAKT

Vill du veta mer? Ta kontakt med oss!

Felicia Enequist
Projektledare

felicia.enequist@scienceparkgotland.se

Tel: 076 531 38 12

Nora Olofsson, projektutvecklare Node Gotland

Nora Olofsson
Verksamhetsansvarig Innovationsarenan

nora.olofsson@scienceparkgotland.se

Tel: 073-745 33 43