Genomförbarhetsstudie

Etablering av energiteknik i fokus

Projektet ”Energiproducerande tak i kulturhistoriska byggnader” är en genomförbarhetsstudie som ska besvara frågan vilka möjligheter och begränsningar som finns för exteriör integrering av energiteknik i takmiljöer i Visby innerstad.

Studien tar avstamp i såväl byggnadsvårdsperspektivet som invånarperspektivet. Utgångspunkten för dialog i projektet är en inventering av innerstadens takmiljöer. Projektet ska bidra med en detaljerad sammanställning, dels av olika faktorer som påvisar vilka möjligheter och begränsningar som finns kopplade till etablering av energiteknik i Visby innerstads kulturhistoriska byggnadsmiljöer och dels av potentiella tillvägagångssätt för etablering av energiteknik i dessa miljöer.  

Om projektet

Projektägare: Science Park Gotland
Projektledare: David Doms
Projekttid: 8 april–8 okt 2024

Genomförbarhetsstudiens syfte är att kombinera införandet av moderna energilösningar och bevarandet av historiska byggnaders visuella identitet. I dagsläget saknas lösningar som tillåter energiproduktion från tak utan att kompromissa med Visby innerstads historiska estetik. I denna genomförbarhetsstudie kartlägger vi hur man kan väva samman moderna energiproducerande innovationer med tegeltakens kulturella och visuella identitet.

Med hjälp av en tvärvetenskaplig ansats som förenar expertis inom områdena solenergi, kulturarvsförvaltning och återbruk, avser vi att kartlägga och analysera den tekniska och regulatoriska genomförbarheten av att integrera solcellsteknik i återvunna takpannor, specifikt i Visbys UNESCO:s världsarvskontext. Denna kartläggning innehåller regelverkskartläggning, konsultationer med experter inom respektive fält, omvärldsbevakning, workshops och kvalitativa intervjuer.

Förstudien möjliggörs med stöd från Energimyndigheten. Projektet pågår mellan 8 april och 8 oktober 2024. Projektet genomförs tillsammans med Region Gotland, Riksantikvarieämbetet och Uppsala universitet.

Aktuellt inom hållbar energiproduktion

Unikt samverkansprojekt banar väg för agrivoltaik i Sverige 

För att lyckas med energiomställningen krävs att vi hanterar intressekonflikter som uppstår. En sådan är [...]

Läs mer
Ett projekt som utmanar invanda tankesätt

I den pågående genomförbarhetsstudien som undersöker möjligheterna för energiproducerande tak i kulturhistoriska miljöer vill man [...]

Läs mer

KONTAKT

Vill du vara med? Ta kontakt med oss!

David Doms
Projektledare

david.doms@scienceparkgotland.se

Tel: 073-837 40 97

 

Nora Olofsson, projektutvecklare Node Gotland

Nora Olofsson
Verksamhetsansvarig Innovationsarenan

nora.olofsson@scienceparkgotland.se

Tel: 073-745 33 43