Karin Falkemo länsvinnare av SKAPA-priset med stigbygeln Ryde

Text & foto: Malin Stenström, Almi Gotland

Grundarna bakom stigbygeln Ryde har inte bara skapat en innovation, utan en revolution som kommer att förändra den kvinnodominerade hästvärlden. Nu tilldelas vd:n Karin Falkemo SKAPA-priset för deras uppfinning.

Det har gått snart tio år sedan Sanna-Marie Pettersson berättade för stallkompisen Karin Falkemo om sin vision av en ny sorts stigbygel, vars utveckling i stort sett stått still i över 2 000 år. Snart kan de, efter många långa, slitsamma timmar lansera den färdiga produkten, som lovordas av svenska proffsryttare.

– Vi har tagit fram en stigbygel som optimerar ryttarens prestation och säkerhet i sadeln utifrån kroppens fysiologiska behov, förklarar Karin Falkemo.

Genom att se till att ryttaren får full kontakt med hela framfoten i stigbygeln uppnås optimal balans. För att få det kan ryttaren ställa in stigbygeln i tre olika lägen: Pronation- och supinationsvinkeln, trampvinkeln och stigläderinfästningen.

– Det tre faktorerna ger en stark passiv säkerhet. Skulle ryttaren ändå falla av har stigbygeln en aktiv säkerhet som gör att ryttaren kan ramla åt vilket håll som helst och foten kommer att glida ur. Det är otroligt viktigt inom ridsporten, säger Karin.

Det är nu hon, i sin roll som vd, som tilldelas SKAPA-priset på Gotland. Aldrig tidigare har juryn fått in så många ansökningar, men bland dem fanns Karin Falkemo som en klart lysande stjärna.

– Jag blir så klart otroligt glad! Att vinna SKAPA-priset betyder mycket, det är ett erkännande. Det har varit många, långa timmar och mycket tvivel på produkten och oss själva innan vi nått hit. Så klart suktar vi mest efter bekräftelsen i stallet från ryttarna, men att också få den på det här sättet betyder mycket i självförtroende och möjlighet att blicka framåt, säger Karin Falkemo.

Stigbygeln, Ryde Adjustable, har designskydd i EU samt USA och har fått positiv respons i ansökningen om världspatent. Med kapital säkrat och produktionskedjan på plats kan de äntligen lansera sin stigbygel under Stockholm horse show i höst, den 30 november.

Ingenting hade varit möjligt utan medgrundarna, det är Karin Falkemo noga med att poängtera. Sanna-Marie Pettersson, som kläckte idén och som står för den gedigna kompetensen inom hästsporten. Patrik Lindberg, en mycket viktig nyckelspelare som gjort hela design- och konstruktionsarbetet. Samt Jennifer Norén, boende på Gotland sommartid, som såg stor potential i stigbygeln när de andra grundarna behövde en nytändning.

– Teorin för vår stigbygel har funnits länge, men det vi skapat har överträffat våra förväntningar. Så visst blev jag glad och överraskad när vi fick veta att jag vunnit SKAPA-priset, men de kändes också naturligt, säger Karin.

Även Science Park Gotland och Almi Gotland har varit med under stigbygelns resa från embryo till färdig produkt.

– Vi har varit en del av Science Park Gotland sedan vi började. De har hjälpt oss i att få en grund, ett fundament och bollplank. Det har varit otroligt värdefullt att ha all kompetens samlad på en plats för att kunna bolla med dem. De har också hjälpt oss i kapitalanskaffning, så att vi kunnat söka pengar från olika ställen vi inte visste fanns.

– Almi gav oss möjligheten att ta ett lån i tidigt stadie, vilket gjorde att vi kunde komma vidare med prototypframtagning.

Juryns motivering:

Med sin revolutionerande design har vinnaren tagit fram en produkt, vars utveckling mer eller mindre stått still i årtusenden. Med höga ambitioner och efter år av forskning kan grundarna snart lansera en produkt som kommer att förändra den kvinnodominerande hästvärlden och göra den mer hållbar och säker. Grundarna har sökt världspatent på sin innovation, som har stora kommersiella möjligheter med en global marknad framför sina fötter. Vinnaren av årets Skapa-pris på Gotland 2023 är Karin Falkemo med stigbygeln Ryde, som optimerar ryttarens prestation och säkerhet i sadeln.

Om SKAPA-priset:

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris till minne av Alfred Nobel. Priset delas först ut på länsnivå, där vinnaren får 10 000 kronor. Därefter går länsvinnaren vidare till riksfinalen den 9 november, med chans att vinna 500 000 kronor.