Många möten på Nordic Game Conference Malmö

Nordic Game Conference Malmö

Nordic Game Conference i Malmö är en årlig mötesplats för spelutvecklare från framförallt de nordiska länderna.

I slutet av maj 2019 var det dags för den sextonde upplagan av eventet och det slog tidigare rekord när över 2000 besökare deltog i vad som räknas som Europas ledande spelutvecklings-konferens. 

Madeleine Petersson var på plats som representant för projektet Game Camps som drivs av Science Park Gotland. Hon berättar om ett utvecklande event med viktiga lärdomar och många möten. 

Madeleine delar även med sig av sina bästa tips till startups inom spelbranschen som tänkt delta på liknande event. 

Hur var stämningen på årets Nordic Game? 

– Nordic Game var som alltid ett ganska avslappnat och mångfacetterat event. Dagarna var fullspäckade med spelälskare, intressanta spelföretag med olika bakgrunder och storlekar. Ett brett och varierat utbud av föreläsningar, spel och möjlighet till meningsfulla möten.

Hur är status för den nordiska spelbranschen? Som du ser det, vilka ”vindar blåser”?

– Skandinaviska spelföretag håller jämna steg internationellt och släpper allt från AAA (s.k. blockbusters) till storsäljande indie -och mobila titlar. Och branschen växer så det knakar! Internationella aktörer vänder sina blickar mot Skandinavien där tillgång till hög kompetens, bra arbetsmiljö och teknik är ett faktum.

Spelbranschens framtid 

Mångfald och inkludering är ämnen som skandinaver håller varmt om hjärtat och kommit betydligt längre med än resten av världen. 

Detta intresserar och fascinerar då dessa är faktorer som kan vara avgörande för spelbranschens framtid.

Nordic Game samlar både utvecklare och branschfolk från hela världen. Spelstudios från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige möts och tävlar om vinsterna under Nordic Game Awards i flera kategorier, inklusive ljud-konst-, teknik- och speldesign mm.

Fares Fares tog hem pris för bästa speldesign

I år gick priserna för Nordic Game of the Year och Best Game Design båda till  ”A Way Out” och svenska Hazelight med Fares Fares i spetsen.

Var det någon talare som gjord speciellt intryck?

– Det är så många som är bra på så mycket. Men branschlegendaren Warren Spector (känd för bl.a. Deus Ex och Disney Epic Mickey) var såklart riktigt spännande att lyssna på. Även Lindsey Rostal (författare och producent av den kritikerrosade King’s Quest-serien) hade en väldigt intressant och tankeväckande föreläsning om hur vi kan skifta fokus från den klassiska hjälten till karaktärer och scenarion runtomkring. Hur vi kan göra de mindre berättelserna stora!

Maddes tre bästa tips: 

Så får du som startup ut det mesta av att delta på Nordic Game eller liknande event.

  1. Planera! Ha klart för dig vad du vill få ut av eventet och vilka personer du vill träffa innan du åker.
  2. Kom förberedd! Ha en pitch redo för varje tänkbart scenario. Slapp och avslappnad är inte samma sak 😉
  3. Festa mycket, drick mindre! De som orkar och minns mest vinner.