Ännu ett SPG-bolag vinner SKAPA-priset

Maja Liljeroth

Under onsdagen tog Maja Liljeroth emot SKAPA-priset Gotland för sin digitala tjänst Limber. Priset delas ut på länsnivå, och vinnaren kvalificerar sig till den nationella tävlingen som avgörs i Stockholm i november. Tidigare SPG-vinnare är Animatch, Sanitation360, Viospatia, Vattn och Iceblizz.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och delas ut till den som gjort ”mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande och kreativitet, samt utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter”. Årets länsvinnare presenteras av Almi och i år är vinnaren fysioterapeuten Maja Liljeroth med sin digitala tjänst Limber – individanpassad rehabilitering av idrottsskador. Under högtidliga former fick hon ta emot priset på 10 000 kr av Gotlands landshövding Anders Flanking på residenset.

Vi på Science Park Gotland har just nu 16 aktiva startups i våra program, och varje år lanseras omkring åtta bolag på marknaden efter att ha gått igenom alla steg i SPG Summit. Det är otroligt roligt att konstatera att så många av bolagen i programmen står som vinnare i en tävling som uppmuntrar såväl innovationshöjd som tillväxtpotential.

Juryns motivering:

Med fokus på ett helt liv i rörelse skapar Limber en lättillgänglig, digital tjänst för individanpassad rehabilitering av idrottsskador. Tjänsten digitaliserar och effektiviserar behandling, uppföljning och effekten av rehabiliteringen så att patienterna gör rätt övningar på rätt sätt vid rätt tillfälle. Genom att utnyttja kraften i de digitala verktygen ökar Limber tillgängligheten till fysioterapi för en målgrupp som många gånger inte söker vård, eller heller inte får den vård de behöver i tid.

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel, och SKAPA-priset har delats ut varje år sedan 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska uppfinnareföreningen, med stöd av bland annat Almi och Vinnova.