Budskapet ”caring is sharing” sprider sig i landet

E-go

E-go bidrar till klimatomställningen och finns nu i flertalet städer runt om i Sverige

Bildelningstjänsten E-go startades 2019 av Johan Granath. Han var då en del av Science Park Gotlands inkubatorprogram, och efter att ha gått igenom både SPG Startup och SPG Summit tog han sig snabbt från Gotland ut i Sverige. Idag är E-go en välutvecklad och etablerad tjänst som gör det möjligt att hyra nyckellös elbil på kortare eller längre tid, och kunderna betalar bara för den tid de använder eller behöver bilen.

E-go ska bidra till omställningen till fossilfria transporter. Världen, Sverige och Gotland står inför stora förändringar för att kunna uppnå den målsättning som finns för att minska Co2-utsläppen från transporter. Genom en app och särskilda ”hot-spots” för hämtning/lämning erbjuder E-go sina kunder möjligheten att hyra elbilar under en kortare eller längre period. Det finns lösningar för privatpersoner, företag och besökare från hela världen som enkelt bokar, öppnar, betalar och låser bilen genom en app.

Efter lanseringen på Gotland 2020 byggde man på med fler orter. En nyckeldestination var Åre, där lanserades tjänsten redan samma år. Nu finns E-go på flertalet orter i Sverige, och i somras inleddes ett samarbete med flygbolaget BRA.

I arbetet med att göra resor utan egen bil så enkel som möjligt blir samarbetet med andra reseslag självklart. För alla som reser till, från och på en plats ska E-go finnas som alternativ ”den sista milen”. E-gos ställplatser vid hotell, flygplatser och tågstationer är på god väg att bli lika vedertagna som taxistolpen, säger Daniel Arenholm som är medgrundare av E-go.

Under 2022 tog bolaget också in nya investeringar. Tidigare aktieägare, såsom bland annat Science Park Gotland Invest och Almi Invest fick nu sällskap av entreprenörerna Patrik Rees och Kristoffer Schjött-Quist samt Berners och VOI-grundaren Fredrik Hjelm. Med nya pengar kan bolaget nu möta den ökade efterfrågan på att hyra delbara elbilar. Antalet förfrågningar från hotell, fastighetsägare, företag, kommuner och privatpersoner som vill hyra elbilar ökar konstant. Förutom enkelheten i tjänsten vill bolagets partners skapa en hållbar tillgänglighet till sina anläggningar. 

En bil står parkerad 97% av sin livslängd, då är det bättre att vi delar på bilarna. En poolbil ersätter ca 8 st. privata bilar. Därför tror vi på att göra elbilar delbara för att kunna bidra till omställningen mot en mer hållbar framtid konstaterar Johan. 

Nytt år och nya möjligheter heter det ju, och 2023 började bra för E-go. I januari var Johan och Daniel på plats i Örnsköldsvik för att lansera sin tjänst. Genom fint samarbete med Örnsköldsvik Airport, Örnsköldsvik kommun, näringslivet och besöksnäringen i Höga Kusten finns nu elbilar från E-go tillgängliga på flera centrala platser samt vid flygplatsen.

Tina Brandeborg
Investeringsansvarig (tf)

Sök kapital för uppstart och tillväxt

Science Park Gotland Invest vill bidra till att fler gotländska bolag skapas och utvecklas framgångsrikt. Vi investerar därför i bolag med stor potential, i både uppstarts- och tillväxtfas.