Elflygsfrågan tar plats i Almedalen

Almedalsveckan står för dörren och höjdpunkten för oss som jobbar med förstudien för elflyg på Gotland är fredagen den 28 juni kl. 9.00-9.45. Då presenteras nämligen den färdplan vi arbetat med sedan i februari.

Färdplanen definierar aktiviteter för att nå målet om en elflygslinje på Gotland 2028. Den är uppbyggd i 15 steg som tar oss fram tills vi har en elflygstabell med flera avgångar till och från Visby flygplats. Tillsammans med inbjudna gäster görs nedslag i färdplanen och vi diskuterar vilka steg som behöver tas framöver för att vi snart ska kunna flyga mera hållbart. Färdplanen är framtagen inom ramen för den förstudie vi på Science Park Gotland bedrivit under våren. Seminariet genomförs i samverkan med Gotlands nätverk för elflyg, ett initiativ startat av Region Gotland och Svenska Spel.

Medverkande:

  • Maria Fiskerud, moderator, projektledare Elflyg Gotland, Science Park Gotland
  • Simon Reinberth, Airport Infrastructure & Nordic Government Affairs Manager, Heart Aerospace
  • Maria Stenström, ansvarig mobilitet och beteendefrågor, 2030-sekretariatet
  • Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande Region Gotland, Socialdemokraterna
  • Karin Granath, hållbarhetsspecialist, Svenska Spel
  • Gunnar Jonasson, flygplatschef Visby Airport, Swedavia

”På Gotland har vi det som krävs för att tillsammans bygga förutsättningar för elflyg i Norden. Allt finns redan på plats inom ekosystemet – från flygplatsen och dess elkapacitet till intresserade kunder”.

Så säger Maria Fiskerud som projektleder förstudien. Efter sommaren kommer detta att presenteras i en fullständig rapport som fördjupar sig i de 15 stegen, och vad som krävs för att nå ända fram.

Fler elflygs-seminarier under Almedalsveckan: 

🛫 25 juni klockan 12.00-12.40
Kommer elflyget få Sverige upp i luften igen?
https://www.almedalsveckan.info/program/71534

🛫 27 juni klockan 8.30-9.30
Gotland <3 elflyg – vill du vara med på vår resa mot en mer hållbar framtid?https://www.almedalsveckan.info/program/71309

🛫 28 juni klockan 9.00-9.45
På resa med elflyget
https://www.almedalsveckan.info/program/71210

Utöver dessa seminarier så kommer vi också att delta i ett elflygsseminarium i våra egna lokaler på onsdag 16.15-17.00. Det har rubriken Elflyg – bidrar till en hållbar vardag för alla? Du kommer också hitta seminarier om elflyg i Aerospace Almedalen under onsdagen och i Electric Garden under torsdagen. 

Vill du veta mer? Ta kontakt!

Maria Fiskerud
Projektledare elflyg

maria.fiskerud@scienceparkgotland.se

Tel: 070-607 11 61

Nora Olofsson, projektutvecklare Node Gotland

Nora Olofsson
Verksamhetsansvarig Innovation

nora.olofsson@scienceparkgotland.se

Tel: 073-745 33 43