Stina gjorde verklighet av sin receptidé – nu satsar hon vidare med en premiumtjänst

Stina Wernersson driver SmakShare – en receptapp som gör det enklare att laga hemlagad mat och där du kan samla alla dina recept på en plats. Idén till appen kom till i frustrationen över att hon hade svårt att hitta tillbaka till sina favoritrecept från sin matglada mamma, de var utspridda lite överallt tillsammans med receptlänkar från hemsidor.

Mitt i allt detta läste Stina om Science Park Gotland och tog kontakt direkt. Detta var på senhösten 2021, och hon fick snabbt komma och presentera sin idé för vår affärsrådgivare Johan Andersson. Hon blev sedan antagen till SPG Startup där hon med Science Park Gotlands stöd utformade en affärsmodell och plan framåt. Nästa steg var SPG Summit, den fördjupande delen av programmet där hon fortsatte att jobba tillsammans med Johan och genom workshops, möten och träffar gick de igenom olika moduler såsom exempelvis affärsstrategi, bolagsjuridik, produktutveckling och försäljning.

Att få sitta i workshops med affärsrådgivare från Science Park Gotland har varit ovärderligt för mig i arbetet med affärsmodell, produktutveckling och finansiering.

Stina satsar mycket på sociala medier i sin marknadsföring av SmakShare, med fokus på TikTok och Instagram. Där lägger hon ut inspirerande matlagningsklipp med sin mamma Millis som är en stor del av SmakShare. På Stinas egna konton pratar hon också mycket om entreprenörsresan, inte minst för att bygga varumärke och kännedom.

Ett tips till andra startups är att tidigt börja kommunicera via exempelvis sociala medier, det tar tid att bygga upp en digital närvaro och skapa kännedom – börjar man först när produkten ska lanseras är det svårt att nå ut snabbt.

Under våren 2022 lanserades SmakShare receptapp och användarna blir successivt allt fler. Nu i augusti tog hon nästa kliv med appen, som innebar en premiumtjänst med nya funktioner. I gratisversionen samlar man sina recept, men som betalande kund får man tillgång till smarta funktioner som gör det enklare att planera och handla med alla sina recept. Du kan skapa en matplanering, inköpslista och använda en scanning-funktion som innebär att man kan scanna vilket recept som helst (från tex magasin eller kokböcker) och få det som ett användbart recept i appen.

Stina poängterar att premium-medlemskapet är fullt med nya funktioner och riktar sig kunder som vill ha mer användning av sina recept. Gratisanvändaren har samma möjligheter som innan, men är naturligtvis en kundgrupp hon tror mycket på som premiumkunder.

Vi har hittills fått positiv respons vilket jag tror beror på att målgruppen är mogna för att betala för bra innehåll och tjänster. Men det gäller att nå ut med värdet.

Premium-tjänsten kostar 29 kr/månad eller 199 kr/år (lanseringspris – passa på!). Stina känner att hon fått en bra start, och ser nu fram emot att fortsätta jobba på under hösten. Hon förbereder och laddar upp för större kampanjer och mer aktiviteter inför jul och nyår som hon sett är lite av en högsäsong för recept och matplanering. Inte minst vid årsskiftet då många vill skapa nya, goda vanor. Framåt planerar hon att ge mer plats åt matproducenter och företag för att inspirera fler till att handla svenskt såväl som lokalt. Stina vill också göra verklighet av sina planer på att utveckla ett digitalt skafferi som skapar möjligheter för konsumenter att planera för och nyttja råvaror och mat som de har hemma – helt enkelt för att minska matsvinnet vilket är SmakShares långsiktiga mål.

Teamet bakom SmakShare består förutom Stina av Maria och utvecklarna Eric och Albin. Och så mamma Millis såklart.

PSST!

Se till att ladda ner och testa premiumtjänsten på SmakShare receptapp så kan du enkelt spara alla dina recept, matplanera och skapa inköpslistor. Dessutom stöttar du en av öns alla fantastiska startups!

2 tankar om “Stina gjorde verklighet av sin receptidé – nu satsar hon vidare med en premiumtjänst

  1. Pingback: 2023: ett händelserikt år som skapat möjligheter - Science Park Gotland

  2. Pingback: 3 gotländska bolag på lista över Sveriges hetaste unga techbolag - Science Park Gotland

Comments are closed.