Välkommen Nora Olofsson

Nora close
Vårt allra senaste tillskott är Nora Olofsson. Hon är en av två projektutvecklare för Node Gotland – vår satsning inom Science Park Gotland som fokuserar på utveckling av strategiska projekt, att attrahera och samla aktörer och skapa förutsättningar som bidrar till Gotlands klimatomställning.  
Hej Nora och välkommen till Science Park Gotland. Berätta gärna lite kort om din bakgrund!

Jag är född och uppvuxen på Gotland, har sedan varit i väg och studerat i både Sverige, Spanien och USA, men är nu tillbaka på ön sedan nästan 10 år tillbaka. Min utbildningsbakgrund är inom kommunikation och varumärkesstrategi. Jag har jobbat i Sveriges allmännytta i många år och nu senast i besöksnäringen. Gemensamt i allt jag jobbat med är tydliga ambitioner om förändring och svårnådda resultat – något som inspirerar mig!   

Hur är du som person? 

Engagerad och tycker om när det händer saker. Jag behöver gå till jobbet och känna att jag gör skillnad – att det jag gör är viktigt, vilket jag verkligen känner just nu!  

Vad gör du på fritiden? 

Spenderar tid med familj (fästman och två barn på 2 och 4 år), försöker renovera vårt nyinköpta hus i lagom takt och lägger också en hel del tid i vår trädgård. Lagar mycket mat och har testat kallsådd av en kanske orealistiskt stor mängd frön för första gången, med målbilden av egenodlade örter och blommor i trädgården till sommaren.       

Node Gotland – hur skulle du beskriva projektet? 

Gotlands klimatomställning är inte något som en eller ett par aktörer genomför på egen hand och det är inte heller fritt från utmaningar. Jag ser oss i Node som en hjälp att komma framåt med dessa utmaningar, både när det kommer till att koppla ihop flera aktörer som är beroende av att jobba tillsammans i omställningen eller att se vissa omställningsaktiviteter i en större helhet. 

En enskild aktör som ansvarar för sin del är också beroende av en kedja av aktiviteter för att hela ledet ska ta steget. Vi ska få saker att hända när det kommer till klimatomställningen på Gotland.  


Vad har du för drivkrafter – generellt och i arbetet kring klimatomställningen? 

Jag älskar att göra skillnad. Vi spenderar mycket tid på jobbet, vilket för mig gör det viktigt att jag spenderar tiden på något viktigt, som spelar roll. Att bidra till klimatomställningen är såklart viktigt i sig. Men i smått så drivs jag också av att hitta lösningar på problem, i stället för att skapa begränsningar och förbud. Det kan till exempel handla om att hitta hållbara alternativ till att resa och äta – i stället för att sluta resa och skapa förbud.  

Vad ser du mest fram emot i din nya roll? 

Att få sätta mig in i alla sakfrågor, sammanföra olika personer som inte träffats och tillsammans komma framåt i hittills olösta problem.  

Vi jobbar ju mycket med innovation, både i stort och även specifikt inom Node. Hur innovativ skulle du säga att du är? 

Jag är nog ganska så fri i min tanke, och med en viss medveten dos av naivitet – vilket jag tror är nödvändigt för att komma framåt. För att inte endast se problem.  

Din första vecka på jobbet spenderades till stor del i Lund för att delta på Sveriges Innovationsriksdag tillsammans med hela teamet på Science Park Gotland. Vad tar du med dig därifrån? 

För mig var det ett nytt sammanhang att befinna mig ”som en del i Sveriges innovationssystem”. Efter dagar med föreläsningar och ett tydligt fokus som det var i Lund blir jag väldigt konkret. Då vill jag omvandla det jag hört till verkstad – så med mig tar jag goda exempel på där omställning gjorts och bra personer att prata vidare med och inspireras av.  

Sverige ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser 2045. På Gotland ska vi gå före och nå målet senast år 2040. Node Gotland blir en viktig del i detta. Kommer vi att lyckas? 

Alla andra svar än ”ja” är uteslutna. Men vi behöver definitivt vara både smarta, snabba och samtidigt uthålliga om vi ska lyckas. Men den dag vi ger upp så kan vi gå hem – då behövs någon annan på våra platser.  

Vi behöver definitivt vara både smarta, snabba och samtidigt uthålliga om vi ska lyckas.

 

Så här når du Nora:

Nora Olofsson Node

Nora Olofsson
Projektutvecklare Node Gotland

nora.olofsson@scienceparkgotland.se

073-745 33 43