Hur lyckas du med din pitch? 

Att presentera sin affärsidé för potentiella kunder eller kanske till och med investerare är ingen liten sak. Många är nervösa – med all rätt då mycket står på spel. Men det handlar om så mycket mer än bara själva pitchen.

Här nedan har vi samlat några värdefulla råd – baserade på erfarenheter från SPG’s affärsrådgivare och bolag i vår inkubator. De var nämligen inbjudna till dagens Business Plan Pitching Day för Masterprogrammet i hållbart entreprenörskap och affärsutveckling vid Uppsala universitet, Campus Gotland. Under hela hösten har studenterna genomgått en intensiv termin av lärande (inkl coachning av vår affärsrådgivare Daniel Freeman) och var nu redo att presentera sina hållbara affärsidéer och planer. Bra jobbat alla inblandade – vi fick ta del av spännande idéer, genomtänkta affärsplaner, lanserigsstrategier mm – allt väl paketerat i snygga presentationer. 

De pitchade studenterna bakom LoCul tillsammans med Daniel Freeman, Fredrik Österholm och Fredrik Broman.

4 tips för en lyckad pitch

Det blev också intressanta diskussioner i rummet efter respektive pitch, och här nedan har vi summerat våra viktigaste slutsatser:

  1. Lär känna din publik. Gör research inför presentationen så du vet vilka du pratar till och vad du tror är viktigast för dem.
  2. Tänk bredare än bara din produkt. Det är viktigt att prata lika mycket om kund/målgrupp, affären i sig och aspekter som konkurrens, lansering mm.
  3. Bygg relationer. När man pitchar en idé i tidigt skede är det lika mycket (eller mer) du och ditt team som är i fokus än din produkt. Fokuserar på att lära känna varandra snarare än att sälja in din idé.
  4. Förbered dig NOGA. Du kan aldrig förbereda dig för mycket. Gör din research, lär dig siffrorna, täck upp för alla möjliga typer av frågor… Detta skapar dessutom trygghet och självförtroende vilket aldrig är fel att ha med sig!

Vill du veta mer om att pitcha, hur vi jobbar med bolagen i vår inkubator eller har en affärsidé – kontakta oss!

DANIEL FREEMAN, Affärsrådgivare SPG

Daniel Freeman
Affärsrådgivare

daniel.freeman@scienceparkgotland.se

073-544 24 66

Johan Andersson, Affärsrådgivare SPG

Johan Andersson
Affärsrådgivare

johan.andersson@scienceparkgotland.se

073-315 77 25

En tanke om “Hur lyckas du med din pitch? 

  1. Pingback: Pitch Meetup Gotland 21/2 - Science Park Gotland

Comments are closed.