Insikter från Sveriges Innovationsriksdag

Varje år möts Sveriges innovationssystem för att dela kunskap och idéer och bygga ett starkare nätverk. I år gick Sveriges Innovationsriksdag av stapeln i Luleå och Boden, där Luleå Science Park och Boden Business Park stod som värdar tillsammans med Sveriges Inkubatorer och Science Parks (SISP).

Fokus i år var på den fantastiska vågen av hållbar industrialisering som har gett spännande nya möjligheter till hela Norrbotten – en stor utmaning att omforma stål-, mineral- och batteriindustrin, samtidigt som man lockar nya talanger och säkerställer att hela samhället är en del av förändringen.

I år var Alma Jönsson, Daniel Freeman och Nora Olofsson på plats från Science Park Gotland. En av teamets höjdpunkter var Sara Öhrvalls spännande reflektioner från om den fortsatta takten i AI-utvecklingen där programmering och resonemang nu är på väg att överträffa vanlig mänsklig förmåga (utöver läs-, röst- och språkförmågan som redan har överträffats!)      

En annan tankeväckande programpunkt handlade om att 8 av 10 svenska techbolag säger att de har svårt att attrahera talanger, medan vi samtidigt upplever upp till 400% längre handläggningstider för visum. Startups som MindDig försöker överbrygga detta gap genom att erbjuda innovativa lösningar för att hjälpa företag att rekrytera i Sverige. Så viktigt och något som verkligen behövs på Gotland!

 

Om SIR24

Sveriges Innovationsriksdag, SIR, är den svenska branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP) årliga mötesarena. En händelse som samlar kärnan av Sveriges nationella och regionala profiler inom innovationsmiljöer, politik, näringsliv, akademi och samhälle. De som arbetar för att främja, stärka och utveckla innovation, näringsliv och politik baserat på aktuella samhällsutmaningar.

Vill du veta mer? Ta kontakt!

ALMA JÖNSSON, Hållbarhets- och communityansvarig på Science Park Gotland

Alma Jönsson
Projektutvecklare Innovation

alma.jonsson@scienceparkgotland.se

Tel: 076-870 71 96

DANIEL FREEMAN, Affärsrådgivare SPG

Daniel Freeman
Affärsutvecklare Inkubatorn

daniel.freeman@scienceparkgotland.se

Tel: 073-544 24 66

Nora Olofsson, projektutvecklare Node Gotland

Nora Olofsson
Verksamhetsansvarig innovation

nora.olofsson@scienceparkgotland.se

Tel: 073-745 33 43