Skoolie hjälper elever att göra välgrundade utbildningsval genom sin AI SYV

Vännerna Carl Båge och Simon Gate har känt varandra länge och när de sågs gled samtalen ofta in på affärsidéer och potentiella lösningar på problem. Under 2021 intensifierades diskussionerna om entreprenörslivet och att faktiskt kunna skapa samhällsnytta. Under den tiden pluggade Simon i USA, vilket gjorde frustrationen kring utbildningar utomlands aktuell. Duon hade många idéer och tankar på hur systemet skulle kunna förbättras, och efter att de kommit i kontakt med Rasmus Häggkvist via en AI-grupp startade planerna på allvar. Under 2022 formades en tydlig, gemensam idé och tillsammans bestämde de sig för att satsa inom EdTech-världen.

Under hösten 2022 jobbade de på med sin idé genom att ses online. Vid den tidpunkten befann sig Simon i Visby, Rasmus i London och Carl i Turin. De blev tipsade om SPG’s inkubator och ansökte till Startup-programmet. Då hade de kommit en bra bit, vilket gjorde att de snabbt avancerade till det fördjupande programmet SPG Summit. Resan med Skoolie var igång!

Idén var tydlig – att hjälpa elever hitta rätt utbildning. Alla tre kunde relatera till att det var en komplicerad process med väldigt lite hjälpmedel och att möjligheterna därför var stora. Planen från början var dock att skapa en plattform för universitetsstudenter att coacha ansökande universitetselever inför utlandsstudier. Men efter fördjupande arbete i SPG Summit landade teamet och deras affärscoach Johan i att de behövde tänka mer skalbart. Utifrån det omformades planen att nyttja AI för att hjälpa gymnasieelever att hitta sina drömutbildningar och de började istället med Sverige, USA och Storbritannien som marknad.  

Vårt tillvägagångssätt ändrades men grundidén kvarstod – att hjälpa elever hitta rätt utbildning.

Sedan augusti bor även Rasmus i Visby, och tanken är att Carl också ansluter efter avslutade studier i London i mars. Teamet har under 2023 jobbat hårt med allt från utveckling, säkra kapital och hitta rätt kunder. Målgruppen just nu är kommuner och skolkoncerner, och de har skapat en produkt som fungerar för både studievägledare och elever. Mycket tid går åt till att navigera de system och strukturer som finns inom respektive kommun. Vem ska man prata med, vem tar beslut om vad osv. De har verkligen definierat sina egna och varandras styrkor i och med detta arbete, och vet vem som tar vilken roll när det gäller demo, intromöten, förhandlingar mm. En hel del resande runt i landet har det blivit, i kombination med digitala möten. Varje möte är givande på så många plan, även om säljprocessen är lång inom den offentliga sektorn. Det har också varit en unik resa där de har kunnat sätta en ny kvalitetsstandard för introduktionen av generativ AI i utbildning.

Grundar-teamet bakom Skoolie AB: Carl Båge, Simon Gate och Rasmus Häggkvist.

Det finns idag väldigt få fungerande, digitala system i Sveriges kommuner och skolor för studievägledning vilket gör att intresset är stort men förarbetet omfattande – särskilt med implementering av AI. Det gäller att utbilda många personer och tydligt visa på fördelarna. I dagsläget har en Studie- och yrkesvägledare många elever och har därför ofta svårt att gå på djupet i samtalen. Genom Skoolies AI SYV får SYVerna och eleverna ett verktyg där de tydligt kan navigera bland de studiealternativ som eleverna har och på så vis effektivisera sina möten. Verktyget plockar fram utbildningsförslag oberoende av hur mycket universiteten spenderar på marknadsföring (till skillnad från om de tex söker på Google), visar upp de möjligheter eleverna har och ökar deras valkometens.

Hårt arbete till trots – att jobba med Skoolie är det roligaste trion har gjort. Att få jobba ihop, resa, träffa likasinnade är viktiga aspekter, likaså det faktum att de känner att verktyget är så bra att de vet att de kommer göra skillnad.

Vi bygger det verktyg vi själva hade behövt, det känns viktigt och bra att fylla ett så stort behov.

Planen är lansering i januari. Carl kommer hem från London över jul och de kommer jobba hårt över jul- och nyårshelgerna. Dessutom har de precis gått ut med sin första rekryteringsannons och kommer att expandera teamet med en utvecklare. Att hitta rätt är däremot inte alltid det enklaste, speciellt inte när målet är att bara jobba med de bästa och mest ambitiösa. De ser verkligen fram emot att växa, och samtidigt se verktyget användas. Först då vet de vad de ska utveckla framåt. Självklart har de testat och fått feedback under resans gång men efter lansering kan de se siffror och faktiska data på vad marknaden tycker.

Vi ser verkligen fram emot lansering, och se svart på vitt om man väljer utbildning utifrån vad vårt system rekommenderar.

De kommer fortsätta turnera runt i landet för att träffa fler kommuner och i steg ett implementera produkten på gymnasieskolor. Om fem år ser de framför sig att Skoolie är det ledande verktyget för studievägledning i Norden och att de påbörjat etablering på ytterligare marknader. Verktyget ska utvecklas så att det enkelt kan skalas upp och funka i fler länder, oavsett exempelvis språk och betygssystem.

Skoolie-teamet om Science Park Gotland och möjligheterna med en företagsinkubator

Vi rekommenderar verkligen alla med en affärsidé att söka till en inkubator. Hos SPG får vi dedikerad affärsrådgivning och värdefull feedback och konkreta råd från någon utanför teamet. Det finns struktur och kompetens kring hur man bygger bolag, och experter inom de flesta områden. Dessutom kommer man in i ett nätverk av entreprenörer att utbyta erfarenheter med.

Det är otroligt givande att vara i en miljö av andra entreprenörer som tänker lika!

Skoolies tips till andra entreprenörer och tidiga startups:

  • Var inte blyg att prata om din idé med andra.
  • Bolla mycket för att få värdefull feedback.
  • Sök till en inkubator för att få hjälp att komma igång och verktyg för att strukturera upp saker. Att bygga bolag består av väldigt många delar vilket kan kännas överväldigande – då är inkubatorn ett fantastiskt stöd.
  • Tveka inte – kör på! Det är lätt att fastna i idéfasen, men våga testa. Allt behöver inte vara perfekt från start, jobba framåt så kommer ni snabbare identifiera problem att lösa.
  • Lägg stor vikt vid teamet. Ni har stora fördelar om ni täcker många kunskapsområden och roller.
Skoolie logo

Om Skoolie

Skoolie AB är ett EdTech-bolag som specialiserar sig på studie- och yrkesvägledning. De erbjuder en innovativ och skalbar lösning för att hjälpa elever att göra välgrundade utbildnings- och karriärval. Genom att kombinera teknologisk expertis med en djup förståelse för utbildningssystemet strävar Skoolie efter att göra personlig vägledning tillgänglig för alla, oavsett bakgrund.

Bolaget grundades 2022 av Simon Gate, Rasmus Häggkvist och Carl Båge med visionen att minska utbildnings- och yrkesmässiga ojämlikheter och skapa ett starkare svenskt kunskapssamhälle.

Läs mer på www.skoolie.se