2023: ett händelserikt år som skapat möjligheter

Fredrik Österholm, Verksamhetsledare SPG
Fredrik Österholm summerar året: Efter nio månader på jobbet är jag stolt över att blicka tillbaka på en otroligt spännande period. Vår inkubatorverksamhet har fortsatt blomstra, och vi har etablerat en Innovationsarena och en investeringsverksamhet som accelererar Gotlands startup-scen.

Vad har vi egentligen åstadkommit under det senaste året? Efter nästan exakt nio månader på jobbet känns det som om tiden har flugit förbi, och jag är stolt över att kunna blicka tillbaka på en otroligt spännande och händelserik period. Vår företagsinkubator har fortsatt att blomstra och hålla en hög standard, något som vi är stolta över att kunna säga är en del av vårt arv. Vi är av Vinnova utsedd som en excellent inkubator, och vi har upprätthållit vår rykte som en föregångare inom affärsutveckling. Bara under 2023 har vi fått in 71 affärsidéer och antagit 8 av dem till vårt startup-program. Fem nya bolag har gått vidare till SPG Summit och under året har flera Summit-bolag lanserat sina produkter. Läs mer om allt som hänt i inkubatorn under året här >

Men vi står inte stilla för det – tvärtom! Inför det kommande året har vi identifierat flera fokus- och utvecklingsområden för att höja ribban ytterligare och bli den självklara mötesplatsen för de mest spännande och framåtblickande affärsutvecklingsinitiativen på ön.

Det innebär också att vi kommer att utveckla ett program för att snabba upp verksamheter som redan har några år på nacken.

Samtidigt har vi också tagit våra första steg in i en ny era genom att etablera vår Innovationsarena. Här driver vi för närvarande projektet Node Gotland och utvecklar metoder för framtiden. Vårt mål är att bli en ledande aktör inom facilitering för innovation och innovationsdrivande.

Vi vill också vara den naturliga platsen för samverkan mellan näringslivet, akademin och offentlig sektor.

Vår investeringsverksamhet, SPG Invest, är en liten diamant som vi slipat på. Vårt mål är tydligt: att vara en tongivande aktör som påskyndar Gotlands startup-scen genom progressiva investeringar i lovande företag. Men vi är inte bara för start-ups; vi är också för företag som överväger att accelerera sin tillväxtresa, oavsett om det är genom att erövra nya marknader eller genom att utveckla sin affär på andra sätt. Läs mer om året med SPG Invest här >

Sammanfattningsvis skapar vår breda portfölj av verksamheter, tillsammans med ett fantastiskt team, SPG till en otroligt spännande plats.

En av våra främsta mål för framtiden är att öka medvetenheten om vilka vi är och vad vi gör och tydliggöra att vi är här för att hjälpa alla på Gotland. Som någon som återvänt till ön kan jag inte tänka mig en mer spännande och givande start än att vara en del av detta arbete. Vill du veta mer om vår verksamhet? Ta kontakt med mig eller någon av mina kollegor!

Team SPG i Almedalen