Hej Caisa, ny kommunikatör på Science Park Gotland.

Caisa Gyllgårde, kommunikatör SPG

Säg hej och välkommen till Caisa Gyllgårde. Äntligen har vi snart en ny, välskrivande kommunikatör på plats – som förvisso kan bli lite galen ibland (enligt sonen), men framförallt är både engagerad och driven för ett jämställt företagande.


Caisa har smugit igång med jobbet som kommunikatör hos oss samtidigt som hon driver eget som skribent. Till hösten har vi henne på plats på deltid och Lovisa lämnar över rodret för att istället fokusera i sin nya roll på Node Gotland. Här får du lära känna Caisa lite bättre.

Berätta, vem är du?

Jag är en glad och social person som trivs otroligt bra med tillvaron just nu (kan ha lite att göra med sommarens ankomst också, men ändå)! Jag är väldigt hemmakär, inte minst sen vi flyttade in i vårt fantastiska gamla trähus med tillhörande mysiga trädgård i Klintehamn. Men det betyder inte att jag aldrig lämnar hemmet, tvärtom. Med naturen, havet och umgänget nära packar jag och familjen gärna picknick-väskan och ger oss iväg till såväl nya som gamla favoritplatser. Södra Gotland är hemmaplan, och Holmhällar är nog vår mest återkommande destination. Herregud vad jag ska njuta av ännu en sommar på Gotland!

Hur ser din bakgrund ut?

Innan jag flyttade till Gotland för 9 år sedan hoppade jag runt ganska mycket – både jobbmässigt och bostadsmässigt. Men här på ön har jag hittat hem! Jag har alltid jobbat med kommunikation i någon form, på både stora och små företag. Under resans gång har skrivandet tagit mer och mer plats, och den trygghet Gotland gav mig fick mig att våga starta eget som skribent 2018. Jag är både stolt och glad över den resan, men efter fyra års skrivande hemma vid köksbordet känner jag mig otroligt redo för att på halvtid vara en del av Science Park Gotland och det fantastiska team jag just nu håller på att lära känna!

Vad gör du när du inte skriver texter och planerar kampanjer? Några hemliga hobbys?

Jag älskar naturen och är ute så mycket det bara går. Gärna med havet i bakgrunden. Jag tycker om att läsa, hänga med familjen, äta gott och umgås. MEN! Jag saknar en hobby och försöker sakta men säkert hitta MIN grej. Något som ger energi och gärna lite adrenalin. Just nu är jag inne på att testa cykling, men alla förslag mottages tacksamt 😉

Vad är det bästa med att jobba med kommunikation enligt dig?

Jag älskar att sätta ord på saker och ting. Att hitta rätt formulering, twist eller story för rätt sammanhang, kanal och läsare. Att jobba strategiskt såväl som operativt. Att vara med och påverka och faktiskt göra skillnad. Extra kul när det kommer till ämnen som ligger mig extra varmt om hjärtat – såsom företagande och entreprenörskap.

Vad ser du mest fram emot att ta tag i i ditt nya jobb som kommunikatör hos oss?

Det är superspännande att vara en del av Science Park Gotland som gjort en fantastisk resa på bara några år – från en mer renodlad inkubator till att nu driva flera affärsområden och utvecklingsprojekt. Jag ser fram emot att få vara med och driva den utvecklingen framåt, men också jobba med att nå ut bredare så att ännu fler innovationer får växa genom våra startup- och summitprogram, För att inte nämna alla kreativa entreprenörer som redan är med i programmen som jag får lära känna och följa. Ja ni hör ju – det här kommer bli hur bra som helst!

Vad inspireras du av?

Förutom naturen och allt det ”vanliga” så har jag just nu en nytändning när det kommer till nyhetsbrev. Jag älskar matiga, genomtänkta och härliga nyhetsbrev och sparar på massor av goda exempel i inkorgen. Att lägga tid på sitt nyhetsbrev skapar mervärde för läsaren, men ger dig också ”gratis” innehåll till övriga kanaler såsom LinkedIn, Instagram och Facebook. Men se till att dina prenumeranter får nyheterna först – det skapar engagemang och en lojalitet som är svår att uppnå i andra kanaler.

Du framstår som en lugn och harmonisk person generellt. När blir du arg, och på vad? 

Min son brukar säga att jag sällan blir arg men ofta lite galen, haha! I hans fall handlar det nog mest om diskussionerna kring skärmtid, men utöver det blir jag just nu både galen och arg på de lagar som nu införs mot bland annat kvinnans rätt till abort. Män med makt som beslutar över kvinnors liv. Liv över huvud taget. Vart är vi på väg?

Vi jobbar ju med affärsutveckling och entreprenörskap och jag råkar veta att det kommit ut en inspirerande bok i ämnet, som du är inblandad i. Berätta gärna mer om den! 

Jag flyttade till Gotland 2013 och kom ganska snabbt in i sammanhang där det fanns många kvinnliga entreprenörer. Jag slogs direkt av det varma och stöttande klimat dem emellan – de hjälpte varandra, gjorde saker ihop, lyfta varandra i olika kanaler osv. När jag senare började jobba deltid hos en av dessa entreprenörer, guldsmeden Annika Gustavsson, började vi prata om detta. Ganska snart därefter fick vi med oss fotografen Emma Jönsson Dysell och påbörjade arbetet med boken VÅGA VÅGA där vi porträtterar 100 gotländska kvinnliga entreprenörer och deras resa mot och med eget företag.

Det handlar varken om siffror eller klassiska framgångssagor utan fokuserar på vad som fick dem att våga, med- och motgångar längs vägen, vad de har för drivkrafter, hur de mäter framgång osv. Boken gavs ut den 8 mars i år, och det var en otrolig häftig känsla att i samband med det samla de 100 medverkande kvinnorna och tillsammans fira boken och kraften som den står för. De medverkande i boken representerar den enorma bredd av kvinnliga entreprenörer som finns här på Gotland och vi har jobbat hårt med urvalet för att inspirera med många olika branscher, erfarenheter, drömmar och mål. Nu jobbar vi vidare med att lyfta kvinnligt företagande på olika sätt, och hoppas kunna inspirera fler att våga våga!

Boken gavs ut den 8 mars i år, och det var en otrolig häftig känsla att i samband med det samla de 100 medverkande kvinnorna och tillsammans fira boken och kraften som den står för.

Caisa om Våga Våga, boken som hon skrivit och tagit fram tillsammans med Annika Gustavsson och Emma Jönsson Dysell

Vilka är dina bästa tips för att våga våga

Våga lagom! Man behöver inte satsa allt på ett kort. Börja i liten skala och växla upp successivt – det gäller inte bara företagande utan mycket i livet. Och tro för guds skulle inte att du inte klarar det – det gör du. Och om inte, så är det helt fine det med! 

Så till sist, bjud oss på en framtidsspaning – vad tror du om Gotland som plats för företagande och nya innovationer framöver?

Det bubblar verkligen på Gotland just nu. Här kläcks inte bara idéer, det finns fantastiska förutsättningar att faktiskt ta dem vidare och bygga framgångsrika företag tack vare bland annat nya investeringsmöjligheter, lokala och regionala satsningar och digitaliseringen som skalats upp ordentligt under pandemin. Att vara verksam på en ö är inte längre en begränsning – du kan ha partners och kunder över hela världen. Sen tror jag också väldigt mycket på samverkan, något som det finns mycket av här. Och glöm inte bort kraften i att vi är många företagare på ön – mod föder mod, framgång föder framgång.

Såhär når du Caisa:

Caisa Gyllgårde, kommunikatör SPG

Caisa Gyllgårde
Kommunikatör

caisa.gyllgarde@scienceparkgotland.se
070-949 49 55