Valpsugen? Ge vovven en match – på animatch.se!

Nu lanseras animatch.se – sajten där du matchar din hund för avel. En framtid med friska, sunda, välmående djur som mår bra är visionen som drivit entreprenörerna Mirjam och Edvin att utveckla en digital tjänst där uppfödare smidigt kan hittar passande avelspartner till sina pälsbeklädda älsklingar.

Edvin Vijnja och Mirjam Nordin / Animatch.se 

Hej Mirjam och Edvin – vad är det nu jag behöver göra för att registrera min lilla vovve?

För att registrera sig behöver man egentligen bara ha en hund. Det kan vara en hund som man antingen vill avla på eller en hund som bara söker en lekkamrat. På Animatch skapar du sedan hundprofiler där du kan ladda upp bilder, skriva beskrivningar, markera vilken gren hunden är aktiv inom och var hunden befinner sig rent geografiskt i landet. Längre fram i utvecklingen kommer det även vara möjligt att lägga in stamtavla och tävlingsresultat, något som vi tror kommer vara mycket värdefullt för de som använder Animatch till avel.

När man väljer att registrera sin hund på Animatch är det egentligen inte så mycket som krävs, du får själv välja hur mycket du vill berätta och hur många bilder du vill lägga upp på din hund. Men såklart, ju fler bilder och mer detaljerade beskrivningar desto större chans till bättre matchar med andra hundar.

Är alla hundraser välkomna?

Yes -alla hundraser är välkomna. Vi är medvetna om att debatten som just nu pågår om blandrasavel. Det är lätt att glömma vad som egentligen är viktigast, hundens hälsa. Vår tjänst är inte till för att sätta ett stopp på debatten, utan den är snarare ett viktigt steg mot att sätta hälsosam djuravel i fokus.

Vi välkomnar alla som vill avla på sin hund men också de som inte vill det, oavsett vilken hund de har och om den är renrasig eller inte. Det är hundens hälsa som ska vara i fokus – inget annat. Vi vill hjälpa till och skapa hälsosammare avel.

Hur går själva matchandet till?

Själva matchningsfunktionen är ännu inte öppen, något som dock kommer öppna för användarna inom en snar framtid. Matchandet kommer då gå till på så sätt att hundägare får upp ett feed med andra hundar baserat på geografisk närhet, ras och kön. I det här feedet kan man då som hundägare titta på andra hundars bilder, läsa beskrivningar och om man känner sig intresserad kontakta hundens ägare och chatta med dem. Detta gör att du som användare kommer hitta nya kontakter och den perfekta matchen till din hund, oavsett om det handlar om avel eller bara en simpel lekkamrat.

Utifrån när matchningsfunktionen öppnar, som vi räknar med att den gör i höst, kommer de första valparna med hjälp av Aniamatch kunna födas i vår. Då har hundägare haft möjlighet att leta på Animatch och chatta med flertal olika hundägare för att slutligen hitta den perfekta matchen.