Pengaregn över gotländska startups

Gotländska företag står för hela tre av de totalt 24 företag i Sverige som i april beviljades 100 000 kronor vardera i ett första steg från svenska innovationsmyndigheten Vinnova till utveckling av kommersiella, innovativa produkter och tjänster inom livsmedelskedjan. En utlysning som gjordes tidigare i år för att stimulera att fler kommersiellt gångbara och innovativa produkter och tjänster når marknaden.

De tre gotländska företagen är den digitala tjänsten FarmUp, chipstillverkarna Ö-chips och dryckesföretaget Pettersson & Munthe. Samtliga företag är en del av inkubatorprogrammet SPG Summit på Science Park Gotland.

Det märks att Gotland är en viktig plats där det bubblar av innovation inom livsmedelsområdet. Alla våra företag som beviljats medel är nytänkande och har produkter som skiljer sig gentemot befintliga lösningar. De har alla goda förutsättningar att framöver växa och bidra till en hållbar utveckling av livsmedelsmarknaden och Gotland. Fantastiskt också att tre av totalt 24 företag troligtvis gör Gotland till bäst i landet!

Caroline Munthe Mossvall och Karin Pettersson
Pettersson & Munthe
Julius Bengtsson Science Park Gotland
Julius Bengtsson, verksamhetsledare på Science Park Gotland

Förutom att vi har goda förutsättningar för produktion här på Gotland har vi även ett nätverk och snabba ledtider som gör att företagen kan börja lokalt innan de är redo att skala upp sin produktion.

 

säger Julius Bengtsson som är verksamhetsledare på Science Park Gotland. 

De gotländska företagen som beviljats medel

Alla tre är en del av inkubatorprogrammet SPG Summit på Science Park Gotland.

Ö-Chips

Ö-chips

Ö-Chips – dryckesanpassade chips som utmanar snacksmarknaden

Simon Kanellos och Mikael Lundin på Lukanellosgruppen står bakom snacksutmanaren Ö-chips som erbjuder gotländska chips i smaker som kompletterar olika drycker för att ge en förhöjd smakupplevelse. Försäljningen sker primärt mot barer och restauranger och sedan utrullningen vid årsskiftet har de tagit sig an Gotland och siktar nu vidare på storstadsmarknaderna.

Läs mer

Pettersson & Munthe

Pettersson & Munthe – alkoholfri dryck för premium-kunder under utveckling

”En alkoholfri dryck som restaurangen inte skäms för att servera” är mottot för Karin Pettersson och Caroline Munthe Mossvall som sedan en tid tillbaka jobbar med produktutveckling för att få den perfekta smaken på sin innovativa dryck. Det hemliga receptet utvecklas just nu och kommer börja testas i produktion under hösten.

Läs mer

FarmUp

farmup

FarmUp – en digital tjänst som förenklar inköp av närproducerade livsmedel

I juni i år lanseras den digitala tjänsten FarmUp på Gotland, ett första steg inför att rulla ut konceptet på fastlandet. Företaget Rosenkvarn som ligger bakom FarmUp har utvecklat en tjänst som binder samman producenter av livsmedel direkt med konsumenter så att de kan handla säkert, smidigt och transparent. Teamet bakom applikationen består av studenter från Uppsala universitet Campus Gotland.

Läs mer