Som projektledare på Science Park Gotlands innovationsarena arbetar Emma Sandsjö för att göra Gotland till en pionjärdestination för elflyg. Med sin bakgrund från flygbranschen och akademin utforskar hon nu affärsmodeller som kan skapa ett både tidseffektivt och klimatneutralt resande i framtiden.
Kan du berätta kort om din bakgrund och vägen till Science Park Gotland?
Gotlänning i grunden, arbetat med kommunikations- och marknadsfrågor hela livet. På cv:t finns bland annat marknads- och kommunikationschef på Hästens Sängar, marknads- och kommunikationsansvarig på Sverigeflyg-gruppen, kommunikationschef på flygbolaget BRA och kommunikationschef på Mälardalens universitet. Men jag har också hunnit med att arbeta som rådgivare inom opinionsbildning och public affairs.
Hemvändare på Gotland sedan sommaren 2024. Idag delar jag min tid mellan SPG och Tillväxt Gotland, där jag arbetar med att matcha företagens utmaningar med forskare på Uppsala universitet.
Jag brinner för flygets klimatomställning. Flyget är helt avgörande för att det ska gå att bo och leva i hela vårt avlånga land – och inte minst är det viktigt för oss som öbor. Vi behöver kunna resa hållbart och att då få vara med och utveckla hur affärsmodeller för elflyg kan se ut är något av en dröm för mig.
Flyget är helt avgörande för att det ska gå att bo och leva i hela vårt avlånga land – och inte minst är det viktigt för oss som öbor.
Vilka erfarenheter från ditt tidigare arbetsliv ser du som mest värdefulla i din nya roll?
Under min tid på flygbolaget BRA beslutade vi i ledningen att målet var att vara fossilfria 2030. Vi arbetade medvetet för att driva på flygets omställning – både i vår egen verksamhet, i branschen som helhet och i dialog med politiker och beslutsfattare. Då var det primärt fokus på SAF, även kallat biobränslen. I min roll på SPG får jag fokusera på elektrifiering, vilket är nytt för mig. Men jag tror att jag har stor nytta av mina erfarenheter från flygbranschen. Jag tror även erfarenheterna från att arbeta forskarnära inom akademin vara värdefulla.
Vad lockade dig mest med att arbeta på Science Park Gotland?
Först och främst var det uppdraget som lockade mig – att få arbeta med att driva innovation inom flygets klimatomställning. Att Gotland så tydligt tagit ställning för att vi vill vara en plats som driver på och går före, som en pionjärdestination för elflyg, lockade mig mycket. När jag lärde känna organisationen djupare upptäckte jag dessutom att det är en inspirerande arbetsplats som präglas av nyfikenhet, framåtanda och samarbete. En härlig plats att vara på, helt enkelt!
Om rollen
Vad ser du mest fram emot i din nya roll hos oss?
Jag ser fram emot att få vara med på ett hörn när kartan för tillgänglighet ritas om. Elflyg kommer att möjliggöra en annan form av resande än det vi är vana med idag – ett resande som är både klimatneutralt och tidseffektivt. Jag ser verkligen fram emot att utforska hur det kan bidra till att utveckla Gotland och Sverige.
Elflyg kommer att möjliggöra en annan form av resande än det vi är vana med idag – ett resande som är både klimatneutralt och tidseffektivt.
Vilka utmaningar tror du blir mest spännande att ta sig an?
Många i vårt samhälle tror att elflyg är en utopi, eller åtminstone något som ligger långt fram i tiden. Men den tekniska utvecklingen pågår i ett högt tempo och vi behöver förbereda oss – här och nu – för vad tekniken kommer att möjliggöra. Det innebär att vi behöver hitta affärsmodeller för att tekniken, när den är redo att driftsättas, också blir lyckosam. Hur dessa affärsmodeller kommer att se ut vet vi inte idag – och det är väldigt spännande utmaning att utforska.
Hur hoppas du kunna bidra till Science Park Gotlands utveckling?
Jag hoppas att min erfarenhet av att arbeta både i entreprenörsdrivna bolag och inom akademin kan bidra till att stärka Science Park Gotlands roll som den naturliga bryggan mellan forskning och innovation – så att vi kan vara det bästa stödet för att öka innovationskraften på ön.

Innovation och entreprenörskap på Gotland
Hur ser du på potentialen för innovation och entreprenörskap på Gotland?
Sett ur ett krasst statistiskt perspektiv är investeringarna i forskning och innovation lägre på Gotland än i alla andra län i Sverige. Däremot är vi duktiga på att starta och driva företag.
Jag tror att vårt ö-läge gör oss kreativa och att vi har en stor potential i att öka innovationsgraden i vårt företagande.
Vilka styrkor tror du Gotland har som innovationsmiljö jämfört med andra platser?
Som hemvändare har det blivit tydligt för mig att det finns en närhet mellan människor och en stor vilja att samarbeta och hjälpas. Det, i kombination med att vårt ö-läge tvingar oss att vara kreativa, tror jag är en stor fördel. Vår relativa litenhet kan vara vår superkraft – vi kan snabbt enas och samlas för att driva utveckling. Sedan tror jag att vi i allt större utsträckning kan använda vår kraft för att driva förändring inte bara på vår ö, utan för hela Sverige. Projektet jag arbetar i är ett nationellt projekt som utforskar möjliga affärsmodeller för elflyg och dess påverkan på regional utveckling – i hela Sverige. Jag tycker vi ska se det som ett fint kvitto på vår innovationsmiljö att vi på Gotland har fått förtroendet att leda ett så spännande projekt.
Vår relativa litenhet kan vara vår superkraft – vi kan snabbt enas och samlas för att driva utveckling.
Finns det någon särskild bransch eller område där du ser extra stor utvecklingspotential på ön?
Det är naturligtvis enkelt för mig att säga transportsektorn. Som ö är vi väldigt beroende av kommunikationerna med omvärlden för vår utveckling. Jag tänker inte bara på elflygets möjligheter att rita om kartan, utan också omställningen inom sjöfarten där bland annat Gotland Tech arbetar med spännande projekt. Det pågår också spännande satsningar med godstransporter med drönare. Det kommer att hända mycket inom transport- och logistiksektorn framöver.
Jag ser även en stor potential i att driva teknikutveckling här på ön. Vi har några innovativa tech-företag och jag tror det finns potential för betydligt fler. Besöksnäringen är ju på många sätt Gotlands paradgren. Där finns också stor utvecklingspotential för att skapa mer innovativa och hållbara upplevelser.
Vad tror du är viktigast för att stärka Gotlands innovations- och entreprenörskapsekosystem?
Jag tror att vi behöver ett kontinuerligt lärande – att lära av varandra men också genom att be om hjälp av experter. Vi behöver utmana varandra på ett hjälpsamt sätt. Därför behöver vi ha inspirerande mötesplatser för företagare och hjälpas åt att lyfta goda exempel.
Personligt
Vad gör du helst på fritiden?
Hänger med familjen och fixar med vårt hus i Sanda. Ordnar vinresor till Italien, odlar i trädgården och tar mina första stapplande steg i drejverkstaden.
Har du något smultronställe på Gotland?
Hamnen och stranden i Västergarn. Där spenderades barndomens somrar – som kändes oändliga och soliga!
Vilken är din bästa egenskap i ett arbetsteam?
Att jag är engagerad, lösningsorienterad och målfokuserad. Tror jag.
Vad inspirerar dig mest i ditt arbete?
Tanken på att göra skillnad – att det arbete vi gör idag för Gotland närmare omvärlden (eller omvärlden närmare Gotland!) och kommer att göra resandet enkelt och klimatneutralt.
Ta kontakt med Emma!
