Vår nye verksamhetsledare Fredrik Österholm är född och uppvuxen på ön, och har nu återvänt efter 20 år. Han är nyfiken, gillar att bygga hus, lockas av södra Afrikas vildmark och djurliv och ”stör ofta och mycket”. Hans karriär började inom Försvarsmakten som tog honom till världens alla hörn, via Dramaten som teknisk chef till att bli vd på en startup. Och sedan 15 mars är han alltså här hos på Science Park Gotland.
Först och främst, berätta lite om dig själv och din bakgrund!
Jag har alltid tänkt på mig själv som Gotlänning. Jag är ju född och uppvuxen här. Det sved hårt när jag på ett vägföreningsmöte för några år sedan blev tilltalad med titeln ”sommargotlänning”. Jag började min bana som tekniks officer på ön men hamnade efter några år i Stockholm där jag hade förmånen att få plugga Industiell Ekonomi på KTH och ekonomi på Stockholms Universitet. Efter det betraktade jag mig nog främst som civilingenjör men fick även med mig en kandidatuppsats från ekonomlinjen. Allt detta bekostades av Försvarsmakten vilket såklart var oerhört privilegierat, jag hade till och med tid över för att engagera mig i kårverksamhet tack vare det.
Efter studierna var det ”playback time” till Försvarsmakten. Det ledde mig till världens alla hörn samtidigt som jag hade förmånen att leda olika team med uppgift att utveckla och använda de mest konstiga och spetsiga tekniska förmågor som vår fantasi förmådde leda oss till. Det var en oerhört spännande tid, dock ett liv som funkade mindre bra med barn i familjen. När vår dotter föddes påbörjade jag därför en avveckling av den militära banan och sökte mig som civil till Försvarets Materielverk. Inledningsvis som portföljansvarig för ett 80-tal Materielutvecklingsprojekt och sedan som stabschef.
Jag trivdes egentligen som fisken i vattnet men kunde trott det inte motstå möjligheten när dåvarande Dramatenchefen Marie-Louise Ekman valde att ge mig förtroendet att få bli Teknisk chef på Dramaten.
Jag blev kvar där i exakt 7 år. Det var en väldigt stimulerande och lärorik tid. Jag hann uppleva #Meetoo-uppropet mitt i händelsernas centrum, ett par med branschens mått mätt riktigt stora tekniska projekt samt en pandemi. Men framför allt spelade vi teater. Jag fick uppleva ca 140 nyproduktioner och närmare 250 produktioner om man räknar repriser. Gillar man teater, teknik och människor är det platsen man ska vara på. Ur ett ledarperspektiv var det otroligt utvecklande men även det i särklass mest utmanande jag åtagit mig hittills. Efter Dramatenåren fick jag möjligheten att röra mig till startupscenen. Jag blev VD för Dolprop Industries, ett företag där man utvecklar marin framdrivningsteknik. Med delfinens fena som förlaga är man ett väsentligt mer hållbart alternativ till den traditionella propellern. Mitt uppdrag var att produktifiera tekniken och göra den operativt användbar och funktionellt bevisad i realistisk miljö. I skrivande stund pågår stödtester i Norge och prov med en skalmodell av ett containerfartyg testbassäng samt färdigställande av en undervattensfarkost som kommer att göra sin jungfrutur under juni månad. Jg önskar teamet allt gott i detta och följer spänt utvecklingen framöver. Slutligen är då sommargotlänningen på väg att bli riktig gotlänning igen!
Jag ser väldigt mycket fram mot rollen som Verksamhetsledare för Science Park Gotland med sitt dotterbolag SPG Invest AB.
Privat har jag fru och en 14-årig dotter. Fritidsintressena är många, alltifrån tävlingscoach inom karate, segling, sportdykning och södra Afrikas vildmark och djurliv. Alla dessa intressen delas turligt nog av samtliga inom familjen vilket underlättar livspusslet väsentligt.
Du har lett väldigt stora team tidigare, vad är din styrka som ledare?
Jag tror att fokus på ständigt lärande och utveckling av sig själv och sitt team är en framgångsfaktor. Jag tror också att min ganska breda bakgrund är till hjälp i mitt ledarskap, men även att ha lett både stora och små team under väldigt varierande förutsättningar.
Vad tar du med dig in i din nya roll?
Ödmjukhet, ambition och energi.
Vad ser du mest fram emot?
Att tillsammans med teamet bygga vidare på den fina plattform vi har och med den som verktyg fortsätta göra skillnad. Gärna mycket skillnad.
Hur kommer det märkas på kontoret att du är på plats?
Jag stör ofta och mycket, jag tänker bäst tillsammans med andra och behöver därför allokera tid i andras hjärnor med jämna mellanrum. Jag hoppas även kunna erbjuda ett tydligt ledarskap i vardagen.
Gotland går före i energiomställningen och ska vara klimatneutralt 2040, fem år innan resten av Sverige. Kommer vi att lyckas?
Absolut, men vi behöver göra hemläxorna noga varje kväll och ”walk the talk” längs vägen. Jag tror nyckeln är att definiera vad som behöver ha hänt när vi är vid slutmålet. Sedan är det bara att stega sig bakåt på tidslinjalen och notera delmål och nödvändiga händelser tydligt. Närmast oss i tid kommer då behoven av omedelbara åtgärder att framträda. Vi behöver alltså analysera noggrant och kavla upp ärmarna helt enkelt.
Hur upplever du din tid i den startup du ledde under 2022?
Fantastiskt spännande och lärorik. Skillnaderna mellan att sitta i ledningen för ett statligt bolag som Dramaten och Dolprop var såklart många. Dock upplevde jag också mycket som lika. Mekanismerna som leder till siffran på sista raden är ju i mångt och mycket samma i de flesta affärsverksamheter. På nåt sätt kommer man alltid tillbaka till behovet av balans mellan intäkt och kostnad. Nybyggarandan och nerven som finns i en startup är ju däremot helt unik och sjukt stimulerande.
Hur skulle du beskriva startup-världen på Gotland jämfört med Sverige och Internationellt?
Gotland har såklart en del specifika förutsättningar som följer av det geografiska läget. Känslan av att vara på sidan av hetluften och kapitalet kan därför smyga sig på om man inte ser upp. Jag tror därför att det är extra viktigt att jobba smart, bygga på våra fördelar och hantera de utmaningar som möjligen finns så att de mer eller mindre suddas ut. I de nya ekonomier och affärslandskap som växer fram tror jag traditionella marknader kommer att förändras och gränser omdefinieras. Det ska vi utnyttja smart.
Jag är helt övertygad om att kapital och förutsättningar följer med goda idéer och duktiga människor.
Jag menar därför att vi helt otvunget ska hänga på resan till mars utan för många geografiska funderingar. Startupscenen är global och Vintergatan passerar ju bara ett stenkast bort.
Vad gör du när du inte jobbar?
Jag gillar att bygga hus och skapa saker med händer och fantasi på olika vis, det kan även ta sig uttryck i lite lädersömnad, svetsning eller så. Förutom det gillar jag att vara på sjön, både på och under ytan. Jag har som sagt också en stor fascination för södra Afrikas vildmark och djurliv. Jag är dessutom ganska nyfiken av mig vilket också äter en hel del tid.
Vi önskar Fredrik varmt välkommen till oss på Science Park Gotland, och ser fram emot att vara en del av arbetet han redan påbörjat: att utveckla verksamheten inom innovation och entreprenörskap för en hållbar framtid.
Så här kontaktar du Fredrik:
Fredrik Österholm
Verksamhetsledare
fredrik.osterholm@scienceparkgotland,se
+46 (0)70-744 35 13