Klimatomställning i livsmedelskedjan
klimatvänlig produktion
AVSLUTAT PROJEKT:
I denna satsning har vi strävat efter att utveckla nya samarbetsmodeller som främjar en klimatvänlig produktion från jord till bord. Genom att föra samman aktörer från hela den gotländska värdekedjan, från lantbrukare till dagligvaruhandel, har vi utforskat innovativa affärs- och samverkansmodeller som uppmuntrar gemensamt ansvarstagande och kostnadsdelning.
Vårt mål var att möjliggöra en hållbar livsmedelsproduktion där alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, kan bidra till och dra nytta av omställningen. Detta är ett viktigt steg mot att säkra både klimatet och den svenska livsmedelskedjans framtid – där hållbarhet och konkurrenskraft går hand i hand.
Med en unik uppställning av aktörer genomför vi dialoger, samtal och workshops med målet att utveckla en ny affärs(samverkans)modell som möjliggör en klimatvänlig svensk livsmedelsproduktion.
Denna rapport är ett resultat av projektet Vardagsmat för många, inte lyx för få: Affärssamverkansmodell för en klimatvänlig livsmedelskedja. Projektet löpte från oktober 2024 till och med september 2025, och finansierades av Vinnova. Det huvudsakliga arbetet i projektet har drivits av Gotland Grönt Centrum och Science Park Gotland, men även Arla, Coop Gotland och Protos har deltagit som projektpartners. I arbetet har även dialoger med tre lantbrukare på Gotland varit en viktig del. Stort tack för era bidrag Erik, Kristian och Johan!
OM PROJEKTET
PROJEKTÄGARE: Gotland Grönt Centrum (GGC)
PROJEKTLEDARE: Mikael Furu (GGC), med stöd från Nora Olofsson (SPG)
TID: 2024-10-01 till 2025-09-30
Vår ambition med det här projektet är att utveckla en modell som är väl förankrad hos deltagande aktörer och som har ett tydligt fokus på att skapa förutsättningar för klimatomställning i matsystemet. Genom att vi har en projektkonstellation som innefattar flera av Sveriges mest framstående livsmedels- och dagligvaruhandelsföretag ser vi stora möjligheter att dels skapa något med kvalitet, dels skapa engagemang till fortsatt arbete för att efter projektets slut applicera den nya modellen i en större kontext.
Projektet ämnar utveckla en ny modell för affärssamverkan i den svenska livsmedelsvärdekedjan. Förhoppningen är att denna affärs(samverkans)modell har potential att addera nya perspektiv möjligheter till samverkan och på så sätt underlätta för omställning till en klimatvänlig svensk livsmedelsproduktion.
De huvudsakliga aktörerna i detta samarbete är Matbyrån Gotland och Science Park Gotland. Utöver det medverkar utvalda aktörer från det gotländska livsmedelssystemet såsom Arla, Coop Gotland och Protos,
AKTUELLT INOM MAT OCH LIVSMEDEL