Patrik Lord Träff är ny Verksamhetscontroller hos oss på Science Park Gotland. Både entreprenörskap och investeringar ligger honom varmt om hjärtat, och han har själv såväl startat, utvecklat och sålt bolag på både nationell och internationell nivå.
Hej Patrik – varmt välkommen till oss på SPG! Först och främst, berätta lite om din bakgrund.
Absolut! Jag hade förmånen att avsluta mina ekonom- och ingenjörsstudier under rådande IT-boom på 90-talet och fick jobb som konsult på en gång. Ganska snart därefter hoppade jag och några kompisar av våra välbetalda jobb och startade eget företag med mobiloperatörer som kund. Det var förstås spännande och tog oss snabbt internationellt för att ett par år senare bli uppköpta av ett större IT-bolag. Mycket lärorik tid och så här i efterhand skulle vi varit kyligare och utvecklat bolaget ett par steg till.
Sedan efter ett par år i internationella uppdrag ringde en gammal studiekamrat mig och sa att vi skulle köpa ett mindre distributionsföretag inom telekom tillsammans och ta över ledningen. Sagt och gjort och det var en fantastisk tid. Vi byggde ett härligt team som knappt kunde skilja på arbete och fritid. Åren gick och även det bolaget blev till slut uppköpt av ett större företag.
Efter det jobbade jag i ett par internationella företag som sälj- och affärsutvecklingsansvarig. Det amerikanska börsbolag och man fick lära sig att leva i den så kallade kvartals-ekonomin och fick aldrig vara hemma. Till slut kände jag mig klar och sa upp mig för att kunna vara hemma mer och få en normal vardag och umgås mer med familjen.
Väl hemma har jag grundat och ett par olika lokala företag inom marknadsanalys, digital utomhusannonsering och faktiskt en blomsterbutik. Stimulerande och något helt annorlunda än tidigare. Under senare tid har jag sålt mina innehav i dessa och låtit andra delägare driva verksamheterna vidare.
Hur ser din koppling till Gotland ut?
Jag är gotlänning, född och uppvuxen i Visby och lämnade ön först i samband med militärtjänstgöring på fastlandet. Gotland är djupt rotat hos mig och kommer så alltid att vara. Så även om vi rest mycket så finns det ingen plats som är så vacker och härlig, vilket gör att vi som familj ofta åkt till ön på lediga långhelger och alltid på semester.
En portion gotländsk sparris, lite gotländsk dialekt och så det gotländska ljuset ovanpå det – då njuter jag!
Hur är du som person?
Professionellt är jag strategisk, analytisk och affärsmässig men privat är jag social, lugn och lite bekväm(!)
Vad gör du när du inte jobbar?
Som så många andra föräldrar tar mina barns fritidsaktiviteter en del tid och ser det som en viktig del i livet och följer stolt deras utveckling. Tycker också om att laga mat, framför allt på helger. Sedan blir det en del husarbeten, dagsturer med båten, en och annan golfrunda och dagliga naturpromenader med vår hund.
Vad har du för drivkrafter?
Då måste jag fundera, men jag motiveras nog av struktur och ordning, tydliga syften och ansvar, och sedan drivs jag av att det finns duglighet och engagemang i min närmiljö. Jag vet, det där lät nästan tråkigt men spontant är det nog så!
Du har ju själv en lång bakgrund som entreprenör – vad är det bästa med att starta eget och bygga bolag tycker du?
Ansvaret och friheten! Att helhjärtat fokusera på något man verkligen tror på, att få pröva och styra helt efter eget huvud och sedan få bekräftelsen när man inser att det funkar och man lönsamt kan utveckla det vidare.
Visst, det är stressigt och nervöst i början och alla idéer bär inte över tid, men när det gör det – då är det fantastiskt kul.
Vad ser du mest fram emot i din nya roll som verksamhetscontroller hos oss?
Oj, det är faktiskt flera saker. Dels ser jag fram emot alla kommande möten och diskussioner med våra gotländska entreprenörer, dels att få bidra med min tårtbit till teamet som skall befästa Science Park Gotland roll och tillgänglighet i det gotländska samhället.
Hur kommer det märkas på kontoret att du är på plats?
Jag hoppas kunna bidra med att höja intresset för siffror, grafer och ekonomiska rapporter. Jag är av uppfattningen att god insyn och förståelse för ekonomin är avgörande för att kunna ta ansvar och nå resultat. Det gäller inte bara för oss som team på Science Parken utan också i alla de bolag med entreprenörer som vi jobbar med.
Du kommer ju vara väldigt involverad i vårt dotterbolag Science Park Invest, berätta lite mer om det arbetet!
Ja det stämmer. Jag kommer att vara högst delaktig i SPG Invest och att utveckla ett aktivt lokalt investeringsbolag som stöttar entreprenörer i tidiga skeden med villigt riskkapital och som attraherar externt kapital att investeras i våra lokala gotländska företag.
Rollen är delikat och det gäller att hitta avvägningen mellan att vara en nära rådgivare för entreprenören samtidigt som att låta fondägarna uppnå sina syften.
Har du några tips till alla startups där ute som går i tankar på att söka investering?
Att attrahera riskkapital kräver förstås att man har en väl genomarbetad pitch för att vara intressant och lyckas. Men att ta in riskkapital innebär också att någon annan bjuds in och kan påverka bolagets verksamhet, satsningar och framtid. Därför är det viktigt att se till att ”rätt” riskkapital väljs så att visioner och ambitioner delas, snarare än att man enbart lockas av den högsta värderingen och den minsta utspädningen. Riskkapital som kommer tillsammans med relevant kompetens, styrelseengagemang och uthållighet är att föredra!