OAS

En inkubator för regenerativa matföretag tar form

Det saknas ett affärsstöd som är anpassat för småskaliga mat- och livsmedelsföretag på Gotland som inte nödvändigtvis vill växa till stora företag, utan snarare optimera sin verksamhet för att skapa hållbara och livskraftiga företag med fokus på lokalitet och långsiktig hållbarhet.

Matbyrån Gotland driver tillsammans med Gotland Grönt Centrum och oss på Science Park Gotland projektet Regenerative Business Inkubator Programme. I tätt samarbete med representanter från målgruppen modellerar vi fram ett inkubatorsprogram för regenerativ affärsutveckling som ska stärka mikro och små mat- och livsmedelsproducenter inom både primärproduktion som förädling. Innehållet tar avstamp i det strukturkapital vi arbetar med i den dagliga verksamheten inom SPGs företagsinkubator, men i det här projektet utgår vi istället från ett regenerativt förhållningssätt som tar hänsyn till helheten. Där ingår värderingar, livstempo, relationer, hälsa, lokalsamhället, jämställdhet – och livslust. 

Projektet leds av Matbyrån Gotland och medfinansieras av Europeiska unionen.

 

Var med oss på resan, läs mer här »

OM PROJEKTET

PROJEKTÄGARE: Matbyrån Gotland tillsammans med Science Park Gotland
PROJEKTLEDARE: Paula Cederberg Ahlsten (Matbyrån Gotland), med stöd från Daniel Freeman (SPG)
KONTAKT: paula@matbyrangotland.sedaniel.freeman@scienceparkgotland.se
TID: April 2024 – sept 2026 

Syftet med projektet är att utveckla affärsstöd i form av ett inkubatorprogram för små mat- och livsmedelsföretag på Gotland med ett regenerativt fokus. Inkubatorprogrammet ska bland annat stärka små- och mikroföretags beständighet och lönsamhet, öka konkurrenskraften och fungera som en plattform där företag inom olika delar av livsmedelskejdan kan samverka.

Målet med projektet är att det efter projekttiden finns ett inkubatorprogram för regenerativ affärsutveckling som är anpassat till målgruppens behov och lokala förutsättningar. Målgruppen är små- och mikroföretag på Gotland inom livsmedel och förädling.

De huvudsakliga aktörerna i detta samarbete är Matbyrån Gotland, Science Park Gotland och Gotland Grönt Centrum. 

Projektet kommer att genomföras på Gotland och har planerats att slutföras den 30 september 2026.