klimatvänlig produktion

“Vardagsmat för många, inte lyx för få”
– samverkan för en hållbar livsmedelskedja

I denna satsning strävar vi efter att utveckla nya samarbetsmodeller som främjar en klimatvänlig produktion från jord till bord. Genom att föra samman aktörer från hela den gotländska värdekedjan, från lantbrukare till dagligvaruhandel, utforskar vi innovativa affärs- och samverkansmodeller som uppmuntrar gemensamt ansvarstagande och kostnadsdelning.

Vårt mål är att möjliggöra en hållbar livsmedelsproduktion där alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, kan bidra till och dra nytta av omställningen. Detta är ett viktigt steg mot att säkra både klimatet och den svenska livsmedelskedjans framtid – där hållbarhet och konkurrenskraft går hand i hand.

Med en unik uppställning av aktörer genomför vi dialoger, samtal och workshops med målet att utveckla en ny affärs(samverkans)modell som möjliggör en klimatvänlig svensk livsmedelsproduktion.

Projektet leds av Matbyrån Gotland tillsammans med oss på Science Park Gotland, och finansieras av Vinnovas utlysning om hållbara matsystem.

OM PROJEKTET

PROJEKTÄGARE: Matbyrån Gotland tillsammans med Science Park Gotland
PROJEKTLEDARE: Mikael Furu (Matbyrån Gotland), med stöd från Nora Olofsson (SPG)
TID: 2024-10-01 till 2025-09-30

Vår ambition med det här projektet är att utveckla en modell som är väl förankrad hos deltagande aktörer och som har ett tydligt fokus på att skapa förutsättningar för klimatomställning i matsystemet. Genom att vi har en projektkonstellation som innefattar flera av Sveriges mest framstående livsmedels- och dagligvaruhandelsföretag ser vi stora möjligheter att dels skapa något med kvalitet, dels skapa engagemang till fortsatt arbete för att efter projektets slut applicera den nya modellen i en större kontext.

Projektet ämnar utveckla en ny modell för affärssamverkan i den svenska livsmedelsvärdekedjan. Förhoppningen är att denna affärs(samverkans)modell har potential att addera nya perspektiv möjligheter till samverkan och på så sätt underlätta för omställning till en klimatvänlig svensk livsmedelsproduktion.

 

De huvudsakliga aktörerna i detta samarbete är Matbyrån Gotland och Science Park Gotland. Utöver det medverkar utvalda aktörer från det gotländska livsmedelssystemet såsom Arla, Coop Gotland och Protos,