PROJEKTSTÖD & SAMORDNING

Här får du stöd till din hållbara satsning

Node Gotland arbetar med projektutveckling inom energi- och klimatomställningen. Sverige ska vara klimatneutralt 2045​. På Gotland ska vi gå före och nå målet senast 2040​.

I den regionala utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040  slås det fast att vi ska vara en förebild och nå målet om omställning redan 2040, dvs. fem år före det nationella målet 2045. Därför har vi startat upp satsningen Node Gotland – ett sätt för oss att ta ansvar för, och driva på satsningar som kan bidra till att omställningen genomförs enligt plan.

Node Gotland är ett projekt som drivs av oss på Science Park Gotland tillsammans med Uppsala universitet.

WORKSHOP klimatpåverkan

Kom igång med din klimatomställning

Är ni ett företag på Gotland med upp till 20 anställda? Vill ni komma igång med er klimatomställning men vet inte var ni ska börja? Då är detta för er!

Vi hjälper er att ta nästa steg, och erbjuder just nu en kostnadsfri workshop med Karin Schlingmann som är projektutvecklare på Node. Hon kommer ut till er verksamhet under en förmiddag eller eftermiddag och genomför en kreativ workshop tillsammans med er. Det resulterar i en första översiktsbild av ert företags processer och potentiell klimatpåverkan.

Låter det intressant? Kontakta Karin!

Karin Schlingmann, projektutveckare Node 
Tel: 076-531 38 53
Mail: karin.schlingmann@scienceparkgotland.se

OM NODE GOTLAND

PROJEKTÄGARE: Science Park Gotland
PROJEKTPARTNER: Uppsala universitet
TID: 19 sept 2022–18 jan 2026

Projektet Node Gotland ska bidra till att påskynda klimatomställningstakten genom insatser som bidrar till att minska utsläpp samtidigt som konkurrenskraft bibehålls.

Projektets primära målgrupp är små och medelstora företag (SMF). Projektet kommer att arbeta med att ge målgruppen ökade kunskaper och färdigheter, samverkansmöjligheter samt möjligheten till coaching kring specifika klimatomställningsåtgärder.

Genom samverkan med Uppsala universitet ges ökad kunskap kring relevant forskning, innovation och ny teknik samt synergier med akademien för att utveckla klimatomställningsåtgärder. Målet med projektet är att SMF med bibehållen konkurrenskraft initierar och genomför åtgärder i nära samverkan med forskare från Uppsala universitet. Åtgärderna bidrar till en högre takt i klimatomställningen, samtidigt som forskare bidrar till att lärdomar och resultat tillgängliggörs.

Projektet pågår mellan 2022-09-19 till 2026-01-18 och genomförs med stöd ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden.

 

Aktuellt hos Node Gotland

Kontakt

Vill du ha stöd för din hållbara satsning? Ta kontakt med oss!

Felicia Enequist
Projektutvecklare

felicia.enequist@scienceparkgotland.se

Tel: 076-531 38 12

Karin Schlingmann
Projektutvecklare

karin.schlingmann@scienceparkgotland.se

Tel: 076-531 38 53

ARENAN GOTLAND

Gotland är platsen för klimatomställning

Här jobbar vi tillsammans! Gotland är en tillväxtregion där det finns goda förutsättningar för dig som vill testa och förverkliga projekt.

Ö-läget ger en tydlig avgränsning och vi verkar tillsammans med samma målsättning och ambition genom nära och starka nätverk lokalt och nationellt. Fråga oss gärna om du vill veta mer. 

SAMVERKAN, KUNSKAP OCH KOMPETENS

Värdefullt samarbete med Uppsala universitet

Node Gotland samarbetar med Uppsala universitet för att verkligen ta tillvara på de möjligheter som finns i arbetet med Gotlands klimat- och energiomställning. Att koppla samman näringsliv och akademi ger stort värde, och att få tillgång till Uppsala universitets kunskap och kompetens skapar nya vägar framåt – inte minst genom den forskning som är kopplad till energiomställningen. I Node-teamet ingår förutom Science Park Gotlands projektutvecklare även två akademilotsar från Uppsala Universitet. Välkommen att kontakta någon av oss för mer information – du hittar våra kontaktuppgifter längre ner på sidan.

 

Forskningsförstudier inom energiomställningen

Node erbjuder stöd till externa organisationer och forskare som vill samverka kring utmaningar kopplade till den gotländska energiomställningen.

Ett vanligt upplägg är att detta görs inom ramen för en förstudie där en forskare samarbetar med den externa organisationen under upp till 6 månader. Arbetet sker på deltid och forskarens del finansieras av projektet medan den externa organisationen bidrar med sin egen tid. Även andra upplägg kan vara möjliga.

Det är viktigt för alla inblandade att samverkan mellan forskarna och externa organisationer är ömsesidig. Det handlar om att forskare tillsammans med den externa organisationen undersöker frågeställningarna och hittar lösningar och vägar framåt gemensamt.

Projektet ska vara värdeskapande för alla medverkande parter, till exempel genom att bidra med nya kunskap, ge tillgång till specifikt material eller data, eller att testa modeller och lösningar i verklig miljö.

Om du har frågor eller intresserad av att samverka, vänligen kontakta Gustav Melén på Uppsala universitet. (se kontaktuppgifter nedan)

Kontakta Node Gotland

Nora Olofsson, projektutvecklare Node Gotland

Nora Olofsson
Projektledare

nora.olofsson
@scienceparkgotland.se

Tel: 073-745 33 43

 

Karin Schlingmann
Projektutvecklare

karin.schlingmann
@scienceparkgotland.se

Tel: 076-531 38 53

Felicia Enequist
Projektutvecklare

felicia.enequist
@scienceparkgotland.se

Tel: 076-531 38 12

Gustav Melén
Akademilots Node Gotland

gustav.melen
@uu.se

Tel: 070-386 99 47

Harris Stamatopoulos
Akademilots Node Gotland

harris.stamatopoulos
@uu.se

Tel: 070-167 97 84

Om projektet

Genom Node Gotland arbetar vi med lösningar för energi- och klimatomställningen på Gotland. 

Projektägare

MED FINANSIERING FRÅN